Zemin Etüdü

Zemin etüdü, bahse konu olan alanın üzerine yapılacak yapılara ait tasarım aşamasında kullanılacak zemin bilgilerinin tespit edildiği; değişik katmanlarda yer alan toprak – taş türü, bölgenin deprem riski açısından risk derecesi, olası bir fay hattına olan uzaklığı gibi özelliklerin detaylı olarak yapılan incelemeler neticesinde inşaata elverişli olup olmadığı konusunda elde edilen bilgilerin bir araya getirildiği rapordur. Zemin etüdü raporu, zemin üzerine yapılacak inşaatın projelendirilmesi aşamasında hayati bir öneme sahiptir. Bu rapor, deprem sırasında oluşan yüklerin etkisini önceden ön görerek, inşa edilen yapının bu yükleri taşıyabilecek malzeme ve kesitlerden inşa edilmesine rehber olur.

Parselin zemin emniyet gerilmesi, yer altı su seviyesi, parsele komşu yol ve parsellerin ne derecede etkileneceği, nihai temel alt kotu, drenaj önlemleri ve temel sızdırmazlığı ile ilgili öngörüler ve hesaplamalar ile parsele inşa edilecek yapının projelendirilmesi sırasında müelliflere ışık tutacak olduğundan hayati öneme sahip olmaktadır.

Zemin etüdü 4 aşamada gerçekleştirilmektedir.

1) Ön Çalışma: İnşa yapılacak arazinin uydu fotoğrafları ve önceden edinilen veriler ile jeolojik yapısı ön izlenir arazi çalışmasına uygun yöntem seçilir.

2) Saha Çalışması: Bölgenin litolojik özelliklerine göre gerekli sistem seçilir (Spt,Cpt, Presiyometre Araştırma Çukuru, TCR, RQD, SCR vs.) ve jeomekanik uygulamalar yapılır. Bunlar;

  • Zemin-temel etüt çalışmaları ve yeraltı boşluklarının belirlenmesi
  • Yerleşim alanları veya yerleşime açılacak olan alanlara ait jeoloji raporlarının hazırlanması
  • Tünel, köprü, viyadük, otoyol ve baraj alanı araştırmaları
  • Deprem ve heyelan bölgesi araştırmaları
  • Bölge Jeolojisinin GIS ortamına aktarılması
  • Yapı yerlerinde açılan araştırma çukurlarındaki zemini temsil eden numuneler üzerinde gerekli tüm laboratuar testlerinin yapılması
  • Temel sondaj ile alınan bozulmuş ve bozulmamış sediman numuneler ile kaya karotlar üzerinde gerekli tüm laboratuar testlerinin yapılması
  • Zemin ve temel şartlarının yapıya uygun olmaması halinde, zemin iyileştirme yöntemlerinin belirlenip fizibilitesinin hazırlanması
  • Sismik Analiz Arazinin belli noktalarında yaklaşık 10 metre kadar uzunluğu bulunan bir düzlemde gerekli makinaların kurulması (geometrix,seistronix) ve ekipmanları yardımıyla araziye belli bir notalarında zemine bir bağlantı oluşturulur. Arazide bir şiddet meydana getirilir. Arazide balyoz yardımıyla yapılan bu basıncın p ve s dalgaları alınarak gerekli bilgisayara aktarımı sağlanır. Daha sonra bu gerekli detaylar yorumlanır. Bir rapor halinde yazılarak , grafiklere aktarılır. Zemin etüt raporunda sismik analiz yapmak ,araziyi daha iyi yorumlamamıza yardımcı olmaktadır.

3) Laboratuar Çalışması: Yapılan uygulamalardan alınan numune ve veriler laboratuarlara gönderilerek yapılan çeşitli deneyler ile zemin için sonuçlar alınır.

İNCELENEN DENEYLER

  • 
a) Elek Analizi Deneyi

  • Kıvam Limitleri Deneyleri

  • Permeabilite Deneyleri

  • Kompaksiyon Deneyleri

  • Kayma Mukavemeti Deneyleri

  • Konsolidasyon Deneyi

4) Büro çalışması: Saha çalışması, sondaj çalışması, sismik ve rezistivite çalışmalarını müteakip, zeminin depremselliğini, taşıma güçlerini, zemin sınıflandırmasını,Yeraltı su durumunu, şev-heyelan durumunu, temel ile ilgili önerileri içeren bir zemin etüd raporu hazırlanır.  Hazırlanan rapor Bayındırılık Bakanlığı formatına uygun olarak hazırlanmakta olup Jeoloji Mühendisleri Odasına onaylatılmaktadır.

Zemin de uygulanabilecek iyileştirme yöntemleri ve çözümlerini raporlayan Zemin etüt raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Zemin ve Temel Etüdü Raporunun Hazırlanmasına İlişkin Esaslara, Bina ve Bina Türü Yapılar İçin Zemin ve Temel Etüdü Raporu Genel Formatına uygun olarak düzenlenmelidir. Bakanlık bu esasları sürekli olarak güncellemektedir.

Ayrıca 4708 sayılı Kanunda zemin etüd raporu “ruhsat eki raporu” olarak tanımlandığı için raporun “Sonuç ve Öneriler” kısmı özenle gözden geçirilmelidir.

Praesent eget aliquet felis. Curabitur sed sagittis enim. Phasellus pulvinar, mi quis commodo fermentum, odio purus dapibus.

Duis viverra sapien eu lobortis pharetra.

Fusce metus diam, porttitor a ex sed, lacinia commodo tellus! Proin commodo justo vel mauris ullamcorper egestas amet.

Aliquam erat volutpat etiam eget mattis.

Pulvinar augue nec, condimentum arcu. Donec eleifend dui et lectus vestibulum, non tincidunt sapien laoreet amet.