Mühendislik yapılarının temel sistemlerinin tasarımında, zeminde oturma ve taşıma kapasitesi ile deprem durumunda sıvılaşma problemi olmaması durumunda genellikle yüzeysel temeller kullanılarak çözümler yapılmaktadır. Temel zeminlerinin problemli olması durumunda ise en basit çözüm derin temel sistemi (kazıklı temeller) seçilerek yapıların çözülmesidir. Son yıllarda gelişen makine teknolojisi ve mühendislik uygulamalarının (araştırma ve projelerin) artması problemli zeminlerde yeni çözümlerin bulunmasına neden olmuştur. Bu çözümler zemin ıslahı veya zemin iyileştirmesi yapılarak problemli zeminlerin ortadan kaldırılması olmuştur. 1970'li yıllardan beri üretilen bir çok yeni yöntemle problemli zeminler iyileştirilerek, zemindeki oturma problemi ortadan kaldırılmakta, taşıma kapasitesi güvenlik sayısı artırılmakta ve deprem durumunda sıvılaşan, mukavemeti azalan zeminler sağlamlaştırılmaktadır. Zemin ıslahı veya iyileştirmesi yöntemiyle derin temel sistemlerinden çok daha ekonomik ve daha kısa sürede yapılabilen geoteknik çözümler elde edilmektedir. Uygulamada en çok kullandığımız geoteknik çözümler aşağıda sıralanmıştır. Faaliyet alanlarımız;
Kazıklı Temel Uygulamaları;
- Fore Kazık
- Mini Kazık
Derin Kazık İksa Yapıları;
- Diyafram Duvar
- Fore Kazıklı İksa
- Mini Kazıklı İksa
- Profil İksa (Berlin Duvarı)
- Palplanş
- Püskürtme Beton
- Baret Kazık
Destekleme Yapıları
- Geçici ve Kalıcı Zemin Ankrajları
- Zemin Çivisi
- Destekleme Elemanları
Fore Kazık: Zeminin ;belirli çap ve derinlikte dairesel kesitli delgi yapılarak, açılan kuyuya demir donatı yerleştirilip beton dökülmesine denir. Silindirik , sütun şekline benzeyen düşey zemin elemanlarına fore kazık veya yerinde dökme betonarme kazık denir.
Yaygın olarak kullanılan fore kazık çapları 45cm , 65 cm , 80 cm,120 cm ve 150 cm dir. fore kazık boyları yaklaşık 0-50 mt aralığında değişmektedir. Uygulama, fore kazık makinesi diye bilinen iş makineleri ile yapılmaktadır. Kendini tutamayan zeminlerde ( gevşek zeminlerde ,dolgularda , sulu zeminlerde vb nedenlerden) kılıflı (borulu), bentonitli, fore kazık uygulamaları gelişmiştir.
Kazık sistemi, zemin iyileştirme yöntemlerinde, sev stabilitesinde, derin kazılarda ve kazıklı temellerde ülkemizde yaygın olarak kullanılan yapım yöntemleri arasındadır.
Fore kazık neden yapılır ?
Günümüzde kalabalıklaşan şehirlerde giderek yerlerin önem kazanması bitişik ve derin kazılar yapılarak binaların inşaasını zorunlu hale getirmektedir. 40-50 mt derinliklere varan derin kazılar ve yapılaşmanın giderek artmasıyla sağlam olmayan zeminlere de inşaatların yapılması kaçınılmaz olmuştur.
Bu gibi derin kazı ve sağlam olmayan zeminleri iyileştirmek için fore kazık temel ve fore kazıklı iksa çalışmaları yapılmaktadır.
İnşaat alanlarından optimum seviyede yararlanmak , yerleşime uygun olmayan yerleri uygun hale getirmek yeni sistem yapılar için oldukça önemlidir. Çevresel düzenlemelerin yapılması , ayrıca depreme dayanıklı konutların inşaası kazıklı sistemlerin gayeleri arasındadır.
Fore kazık faaliyet alanları?
Yerinde dökme betonarme kazıklar başlıca şu amaçlar için uygulanmaktadır ;
- 1- Zemin iyileştirme yöntemlerinde : Taşıma gücü zayıf olan zeminlerin donatısız bir şekilde betonlanarak iyileştirilmesinde kullanılır. Bu uygulamaya plastik kazık ta denmektedir. Bu kazık sisteminde amaç zayıf olan zeminin, yerine daha dayanıklı bir malzemenin yerleşmesini sağlamaktır.
- 2- Derin temeller de ( fore Kazıklı temeller) : Üst yapı yüklerini, taşıma kapasitesi yeterli olan zemine veya kayaya iletmek için yapılan çalışmalarıdır.
- 3- Fore kazık İksa sistemleri – Derin kazılarda: yapı çukuru çevresinde oluşabilecek herhangi bir göçme , kayma , devrilme gibi risklere karşı ve kazı çalışmalarının sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi için iksa amaçlı kazık uygulaması yapılmaktadır.
Praesent eget aliquet felis. Curabitur sed sagittis enim. Phasellus pulvinar, mi quis commodo fermentum, odio purus dapibus.


Duis viverra sapien eu lobortis pharetra.
Fusce metus diam, porttitor a ex sed, lacinia commodo tellus! Proin commodo justo vel mauris ullamcorper egestas amet.
Aliquam erat volutpat etiam eget mattis.
Pulvinar augue nec, condimentum arcu. Donec eleifend dui et lectus vestibulum, non tincidunt sapien laoreet amet.
